Professional Orvosi Kft.

Vastagbélrák rizikó szűrés - Alapadatok, kórtörténet

!

Ahogy idősödik az ember, úgy nő a vastagbélrák kockázata, amely 90%-ban 50 éves kor felett jelentkezik. Az átlagos életkor a diagnózis felállításakor 72 év, azonban egyre inkább találkozunk rosszindulatú vastagbéldganattal 50 év alatt is.


!

A vastagbéldaganat gyakorisága közel azonos a férfiak és nők között, azonban bizonyos esetekben a rizikó különbözhet nemenként.


!

A testmagasság és a testsúly határozza meg az ún. "test tömeg index"-et (Body Mass Index, BMI). A túlsúlyos és elhízott emberek között gyakoribb a vastagbéldaganat előfordulása. (főleg ha a BMI 30 felett van).


!

A testmagasság és a testsúly határozza meg az ún. "test tömeg index"-et (Body Mass Index, BMI). A túlsúlyos és elhízott emberek között gyakoribb a vastagbéldaganat előfordulása. (főleg ha a BMI 30 felett van).


!

A BMI számításához a képlet: testsúly [kg] osztva a testmagasság [m] négyzetével. Normális értékről 18,5 - 25 közötti BMI esetében beszélünk. Ez alatt sovány, 25 - 30 között túlsúlyos, 30 felett elhízott az ember.


!

Volt-e korábban vastagbél (végbél) rákja?

Amennyiben Önnek már volt korábban vastagbélrákja, akkor nagyobb a rizikója egy újabb rákos daganat kifejlődésére, ezért gyakrabban és korábban elkezdve kell szűrővizsgálaton (vastagbéltükrözésen) részt vennie.

!

Volt-e egyéb rosszindulatú daganata?

Amennyiben korábban már diagnosztizáltak Önnél valamilyen rosszindulatú daganatot (kivéve a nem melanoma eredetű bőrrákot), akkor nagyobb a kockázata, hogy egyéb rosszindulatú daganatos betegsége (így vastagbéldaganata) is kialakuljon.

!

Tud-e arról, hogy vérszerinti rokonainak volt-e vastagbél daganata, polipja?

Akinek vér szerinti rokonai (szülő, nagyszülő, testvér, unokatestvér, szülők testvére) között már előfordult vastagbélrák, azoknál a vastagbélrák rizikója fokozott, ezért a szűrést már 40 éves korban javasolt elkezdeni.

!

Volt-e kolonoszkópiája (vastagbéltükrözése) az elmúlt 5 évben?

A vastagbéltükrözés (colonoscopia) során az orvos átnézi belülről a végbelet és a teljes vastagbelet. Ennek során egyrészt felfedezheti a még kezdeti stádiumban lévő, tüneteket még egyáltalán nem okozó vastagbélrákot, amit műtéttel tökéletesen meg lehet még gyógyítani, másrészt eltávolíthatja a vastagbélben előforduló polipokat, ezt polipektómiának nevezzük. Amennyiben Önnek az elmúlt 5 évben már volt vastagbéltükrözése, és az negatívnak bizonyult (tehát nem találtak polipoit vagy rákot), akkor az Ön vastagbélrák kockázata csökkent.

!

Fedeztek-e fel polipot a vastagbelében?

A vastagbél polipok kisebb-nagyobb kinövések a vastagbél belsejében, melyek a vastagbéltükrözés során eltávolíthatók. Nagyon gyakoriak, főleg 50 év feletti életkorban, és általában ezekből fejlődik ki a vastagbélrák. Nem minden polipból lesz rosszindulatú daganat, de általában nem tudjuk előre megmondani, hogy melyik fajul el rosszindulatúan. Ezért kell őket eltávolítani, ami a vastagbéltükrözés során meg is történhet. Ha már távolítottak el Önből polipot, akkor valószínűleg gyakoribb kontrollra (vastagbéltükrözésre) van szüksége.

!

-ha igen, eltávolították-e?

Ha megállapították, hogy az Ön vastagbelében polip van, és azt nem távolították el, akkor Ön igen nagy veszélynek van kitéve, és a vastagbélrák kockázata jelentősen fokozott.

!

Volt-e, van-e gyulladásos bélbetegsége? (Crohn, Colitis Ulcerosa)

A gyulladásos bélbetegségek (Colitis ulcerosa és Crohn betegség) fennállása növeli a vastagbélrák kockázatát, ezért az ilyen típusú betegségben szenvedőknél gyakrabban kell vastagbéltükrözést végezni.